Mogyorós-karamellás kuglóf
Őszi hangulatú sütemény, ami gyakran megfordul a pultban is. Egy igazi teasütemény, amely sokáig eltartható és az áztató szirupnak köszönhetően szaftos marad.
Hozzávalók:
Tészta:
180 g vaj
1 ek olívolaj
1 ek méz
4 tojás
180 g kristálycukor
120 g liszt
100 g őrölt mogyoró
Csipet só
Durvára vágott mogyoró, a tetejére szórásnak
Opcionális ízesítés: aszalt áfonya vagy csokicseppek
Áztató szirup:
230 g cukor
100 g víz
65 g citrom- vagy narancslé
1 ek rum
Opcionálisan: vanília
Lágy karamell:
170 g cukor
100 g tejszín
50 g vaj
só
Mint látható, a receptben nem használunk sütőport, ennek ellenére ha rendesen betartjuk a technológiai lépéseket, mégis szépen feljön a tésztánk.
A vajat kezdjük el megolvasztani és addig hagyjuk a tűzön, amíg mogyoróbarnára színeződik (a kellemesen aromás illata is elárulja, amikor elkészült). Ekkor öntsük át egy tiszta edénybe, nehogy megégjen. Adjuk hozzá a mézet és olívaolajat, tegyük félre.
A tojásokat a cukorral tegyük egy keverőtálba, és tempós fokozaton habosítsuk masszív habbá. (Ez egy fontos lépés, mert, ha a habunk nem elég stabil, a tésztánk össze fog esni.) Ekkor alacsonyabb fokozaton adjuk hozzá a barnított vajat, majd kézzel egy spatula segítségével forgassuk bele az őrölt mogyoróval összekevert lisztet is. (Ha plusz ízesítő anyagokat szeretnénk hozzáadni, akkor azokat ennél a pontnál keverhetjük bele.) Öntsük a masszát egy előre kivajazott szendvicskenyér vagy kuglóf formába. Szórjuk meg gazdagon a tetejét durvára vágott mogyoróval. 160-165 fokon 25-30 percig süssük. Tűpróbával ellenőrizzük a sütés elégségét. Ha jól dolgoztunk, akkor szépen megemelkedik a tésztánk és a közepén enyhén megnyílik.
A sülés alatt elkészíthetjük a szirupot. Ehhez forraljuk össze a vizet, citruslevet és cukrot, a végén adjuk hozzá a rumot. Ha elkészült a sütemény pár perc pihentetést követően öntsük nyakon a sziruppal, és hagyjuk benne ázni egy éjszakán át. (Előfordulhat, hogy másnap egy picit beleragad a formába, de egy kis ütögetéssel könnyedén kiszabadíthatjuk. Ezt elkerülendő, sütőpapírral is bélelhetjük a formát.)
A karamellhez forraljuk fel a tejszínt, tegyük félre. Ezt követően karamellizáljuk a cukrot borostyánszínűre, majd szép fokozatosan csurgassuk hozzá a meleg tejszínt. Vigyázzunk, mert felhabzik, nehogy megégessük magunkat! Forraljuk vissza pár percen át közepes lángon, majd a végén keverjük bele a vajat és ízesítsük sóval. A karamell kihűlést követően kellemesen lágy állagú lesz, és könnyedén rácsorgatható a kuglófunk tetejére.
Jó sütögetést, ha elkészítitek a kuglófot, küldjetek nekünk róla fotót!