Kötelező krém
A frangipán egy közkedvelt francia cukrászkrém, nagy klasszikus, és szerencsére egyre több süteményben köszön vissza hazánkban is. A krém hagyományosan mandulalisztet, vajat, cukrot és tojást tartalmaz, sokszor vaníliával vagy egyéb ízesítőkkel kiegészítve.
A krém textúrája hasonló a marcipánhoz, de sokkal lazább és krémesebb. Az Orfűi Malmoknál gyakran helyettesítjük a mandulát más olajosmag őrleményekkel, mint pisztáciával, mogyoróval vagy dióval. A pultunkban gyakran találkozhattok a gyümölcsös pisztáciás tart-tal: az omlós tészta aljába egy réteg pisztáciás frangipán krémet teszünk, megsütjük, majd ha kihűlt, ráterítjük a házilag készült gyümölcsragut. Szeretjük, mert mindig a szezonhoz igazodó gyümölccsel házasíthatjuk. De eláruljuk, hogy frangipán krém kerül a töltött croissant-okba is, ami nagy kedvencetek. Hát, nekünk is!
Egy 1674-es francia szakácskönyvben a krém már megjelent mint franchipane, egy 1732-es cukrászszótárban hivatkoztak rá először mint frangipane. Eredetileg mandulával vagy pisztáciával ízesített tortát takart, később már kizárólag tölteléket jelölt. Franciaországban hagyomány, hogy vízkeresztkor egy frangipánnal töltött desszertet, a Királyok lepényét sütik, amibe egy babszemet vagy kerámiafigurát rejtenek. A szeleteket egy gyerek, “a kiskirály” osztja szét. Aki a babos vagy figurás szeletet kapja, azt a következő évre „királynak” vagy „királynőnek” koronázzák.
Bár a süteményeink hosszú tervezés és sok-sok kóstolás után kerülhetnek csak a Garat pultjába, kíváncsiak lennénk rá: ti milyen töltelékkel készülő croissant-nal újítanátok be a kínálatot?