Kenyér és süti

A nyári konyhában a molnár kemencéjében sütjük a kovászos Petya-cipót, ahogy édesapánktól, Füzes Pétertől tanultuk. Ezek a kenyerek a liszten, a vízen, a són és a saját kovászunkon kívül csak minimális mennyiségű élesztőt tartalmaznak. Nyáron, az osztálykirándulós időszak lecsengése után, viszont olyan cipókat is sütünk, melyek nem tartalmaznak élesztőt, csupán kovásszal érleljük őket. Ezek, a sokszor 18-36 órán keresztül készülő kenyerek élettani hatása össze sem hasonlítható a nagyüzemi körülmények között, gyors érleléssel és adalékanyagokkal készülő kenyerekével. A mi cipónk jellegzetességét a tiszta alapanyagok és a hozzáértő kezek mellett a fatüzeléses kemence tüze adja.
A cipókat a GARAT pultjában árusítjuk és a kemence korlátozott kapacitása miatt javasolt az előrendelés. A sütős napokat facebook oldalunkon tesszük közzé.

2017 nyarán a vízimalom egykori lakószobáját sütiműhellyé alakítottuk. Kata itt készíti a finomságokat, amelyekből a GARAT sütipultjánál válogathatnak. A sütiműhely kínálata szezonális, természetes és kizárólag magas minőségű alapanyagokra épül, és az ízek választékában elsősorban az aktuális évszakra jellemzőket igyekszünk követni. Hiszünk abban, hogy egy jó sütemény előállításához nem kell más, mint kiváló alapanyag, precízen használt technológia és a készítő derűs hangulata, mondhatni szeretete.