Malomkő Alapítvány

Amennyiben módjában áll és segíteni szeretné az orfűi malmok életben tartását, kérjük támogassa Alapítványunkat!

székhely: 7677 Orfű, Füzes Antal sétány 3.

Bankszámlaszám: 50800104 – 11096300

Adószám: 18327049-1-02

A Malomkő Alapítvány Alapító Okiratában rögzített céljai:

  • Az Orfűi Malommúzeum működésének segítése, az épített kulturális örökség védelme. A tradicionális malomipari tevékenységek és más hagyományos mesterségek megőrzése és a fiatal nemzedékek számára történő átadása.
  • Az Orfűi Malommúzeum üzemeltetése, hosszú távú fenntartása és fejlesztése, múzeumi céljainak kiszélesítése, szakmai és kulturális hátterének bővítése.
  • Sport és szabadidős tevékenységek támogatása az Orfűi Malommúzeum környezetében.
  • Kulturális rendezvények szervezése és lebonyolítása az Orfűi Malommúzeumnál, mint helyi és regionális kulturális központban.
  • Oktatási és kutatási célok támogatása a magyar malom-kultúra és a hagyományos ipari értékek védelmében, továbbadására.
  • Erdei iskolai programok szervezése az Orfűi Malommúzeumban. Az erdőgazdálkodás és a mezőgazdaság kulturális értékeinek megjelenítése az Orfűi Malommúzeumban.
  • Tűzvédelmi, rendvédelmi, katasztrófavédelmi, bűnmegelőzési, elsősegélynyújtási programok szervezése és kiállítások bemutatása az Orfűi Malommúzeum környezetében.
  • Településfejlesztési célok megvalósítása a szakmai, kulturális, sport, rekreációs és szabadidős tevékenységek helyi lehetőségeinek bővítésével.
  • Környezetvédelmi és természetvédelmi programok szervezése, diák- és szakmai csereprogramok lebonyolítása, hazai- és nemzetközi szakmai konferenciák szervezése.
  • A hátrányos helyzetűek, a nemzeti- és etnikai kisebbségek, a fogyatékkal élők, a gyermekek és az idősek számára kiemelten az Orfűi Malommúzeum szolgáltatásainak bemutatása, szabadidős és sport- és kulturális tevékenységeik elősegítése.

 

Alapító: Füzes Péter Mihály

Alapítói jogok gyakorlója: Nagy Gábor Károly

A kuratórium elnöke: Füzes Petra

A kuratórium elnökhelyettese: Horváth Zsombor

A kuratórium tagja: Füzes Kata

 

Erősödő Civil Közösségek projekt – 2018

A projekt céljaink meghatározásánál, három, jellegében ugyan eltérő, de a valóságban az Orfűi Malmok  működésében egymásra mégis kiható terület fejlesztésébe kívántuk becsatornázni az elnyert támogatást.

Az olajprés felújításával ápoltuk a malmok tárgyi örökségét, amely szervezetünk számára egyrészt kötelesség, másrészt egy fontos lépése azon vállalásunknak, hogy élettelen múzeumi tárgyaink ismét élővé váljanak. A használható állapotba került (most már kipróbálható) olajprés ezentúl sokkal nagyobb élményt nyújt a látogatónak.

A tárgyak felélesztésénél talán még fontosabb célunk, hogy a malmok terei is élettel teljenek meg. Ennek szellemében valósítottuk meg a projektben vállalt rendezvényeket, így a malom terei idén háromszor is igazi közösségi térré, találkozóhellyé – kulturális csomóponttá válhattak. A szezont nyitó Szolgáltatói nap kifejezetten a helyi közösségnek szólt. Nagy öröm volt látni, hogy a rendezvény vendégei (kb. 80 fő) főleg orfűi és környékbeli lakosok, civilek és szolgáltatók voltak.

A júliusi (Fél/Sziget zenéje) és augusztusi (Kenyérünnep) rendezvényeink fókuszában különböző kultúrákból érkezői zenei koncertek álltak. A helyiek visszajelzéseiből megtudtuk, hogy örülnének a folytatásnak. Ez megerősít bennünket, hogy érdemes ebben a szellemiségben folytatni a jövőbeni programok tervezését, mert egy falu életében is van igény a minőségi programkínálatra. A szakmai közönség érdeklődése és a felőlük érkező vélemények is a rendezvényeink igényességét és magas színvonalát igazolták számunkra.

A támogatásból megvalósított plakátsablon és promóciós anyagok már az idei  rendezvényeink népszerűsítésében is sokat segítettek, a marketingünket erősítő többi elem (honlapfejlesztés, fordítások, imázsfilm, leporelló) pedig a jövőben fogja kifejteni pozitív hatását.

A pályázatban vállalt számszerű indikátorokat mind sikerült teljesítenünk, s külön üdvözöljük, hogy a projekt során olyan más civil szervezetekkel is kialakult együttműködés, akikkel korábban sosem voltunk kapcsolatban.