Nektek melyik a kedvenc vaníliás süteményetek a kínálatból?

Hogy mi az a hozzávaló, ami egyaránt megtalálható az Orfűi Malmok lekváraiban, a képviselő fánkban, a málnás-pisztáciás csigában vagy éppen a forralt borban? Mindegyik finomság elkészítéséhez ugyanazt a különleges zamatú, organikusan termelt madagaszkári vaníliát használjuk fel.

Azt ma már sokan tudják, hogy a vanília egy trópusi orchidea termése, és az egyik legdrágább fűszer a világon. Ma is körülményes és óvatos eljárással termesztik. Eredetileg Mexikóból származik, az aztékok főként a csokoládéba keverve fogyasztották. Számos jótékony élettani hatását jegyezték le, és nagy becsben tartották.

A spanyol hódítók fosztogatásaiból származó kincsekkel megrakott hajókon érkezett Európába a fűszer, és hiába őrizték az aranyhoz és drágakövekhez hasonlóan, hamar kijutott a nagy felfedezéseket támogató királyi udvarok falain túlra. Gyorsan növekvő népszerűségre tett szert, így a termesztése sebesen terjedt el szerte a világban a Mexikón kívüli trópusi területeken is. Különösen a Madagaszkáron, így az ország ma meghatározó szerepet tölt be a vanília termesztésében.

A mi vaníliánk a sziget keleti részén található Maroantsetra és Mananara régiókból, egy bio szövetkezet földjeiről érkezik Orfűre. A növényeket a mai napig kézi beporzással, a felmenőktől örökölt technikákkal, évszázadok során kifejlesztett módszerekkel termesztik. A zöld vanília “babokat” betakarítás és a szelekció után hagyományos módon dolgozzák fel és finomítják. Ez a folyamat több mint hat hónapig tart, a termés ezalatt éri el kiváló minőségét és jellegzetes fekete színét.

A bódító aromája és a trópusi származása mellett több más jellemzője is különlegessé teszi a vaníliát. Az orchidea virágai rendkívül rövid ideig nyílnak, ráadásul a természetes beporzást végző méhek Mexikóban őshonosak, így máshol kézzel, időigényes és aprólékos munkával kell helyettesíteni őket. Képzeljük el, minden egyes virágot külön meg kell érinteni a pollennel bekent fapálcikával! A sikeres beporzás és később a szüret után a termésre hosszú érési folyamat vár, hiszen zöld állapotban nagyon keserű, több hónapos szárítás és érlelés kell ahhoz, hogy a fűszer elnyerje jellegzetes ízét és aromáját.

Bár igyekszünk az Orfűi Malmokban használt alapanyagokat lokális termelőktől beszerezni, természetesen az olyan egzotikus hozzávalók, mint amilyen a vanília is, messzebbről érkezik hozzánk. Ebben hosszú évek óta a T. Nagy Tamás Kft. a megbízható partnerünk.

Similar Posts